De Koloniën 65 Km

Moeder had vanmiddag andere sociale bezigheden op de hobbyclub van OKRA dus deed ik mijn solo rit vandaag in de namiddag. Ook deze rit ging dikwijls door de bossen. Het doel van vandaag waren de Koloniën van Wortel en Merksplas. De originele koloniën dateren nog van de tijd van De Nederlanden. Na de Belgische onafhankelijkheid deden ze vooral dienst als detentiecentra voor landlopers maar tussendoor ook wel eens als psychiatrische instelling. Na de afschaffing van de wet op landloperij in 1993 waren de nog verblijvende landlopers vrij om te gaan maar enkelen besloten te blijven. Daarom vind je op de kleine begraafplaats van de kolonie van Wortel ook nog een paar nieuwere kruisjes. Nu zijn de koloniën vooral een populair natuurgebied om te wandelen en te fietsen maar er bevindt zich op beide plaatsen ook nog een gevangenis en in Merksplas ook een gesloten instelling voor illegalen.
Onderweg leerde ik overigens nog wat bij, hoewel ik er al meermaals vlakbij passeerde had ik er geen idee van dat Oostmalle een kasteel had. Het ligt dan ook wel een beetje verborgen van de grote weg, in een parkje achter de huizen. Zo zie je maar dat je nog altijd wel eens iets kan leren in eigen streek 🙂 .
Straks, na Blokken, volgt voor vandaag ook nog een kleine wandeling met moeder. De hobbyclub is vooral zittend en ze heeft dus ook nog behoefte aan wat beweging 🙂 .

https://www.strava.com/activities/4058578271

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s