Akaroa – Christchurch 87 Km

Het weer gaf me vandaag nog een keer alles. Het begon met een frisse start met donkere, grijze wolken. Wolken waar af en toe de zon al eens kon door breken maar waar ook al eens regen uit viel. De eerste bui viel net samen met de lange afdaling, waar ik dus niet blij mee was. Niet dat ik met de verdere buien wel blij was maar tijdens een afdaling speelt het toch iets meer.
De eerste 1500 meter deed ik te voet met de fiets aan de hand, ik betrouwde de steile afdaling gewoon niet met deze configuratie. Origineel was het de bedoeling om via een andere route terug te keren naar Christchurch maar ondertussen leerde ik dat daar een stuk van zo’n 15 Km gravel tussen zat dat ook nog over een stevige pass ging, dat hoefde ik niet meer op mijn laatste fietsdag en werd dus geschrapt. Er was ook nog de mogelijkheid om voor het eerste deel de Summet Road te nemen maar deze is hoger en langer, dat hoefde dus ook niet meer. Dan bleef er naar het einde toe nog de mogelijkheid om via een andere route Christchurch te bereiken maar deze ging ook nog eens over een pass en na de laatste lange klim, en vochtige afdaling, vond ik het wel genoeg geweest. Uiteindelijk keerde ik dus terug langs dezelfde weg als waar ik vrijdag over gekomen was, waarbij ik in deze richting de laatste 50 Km losjes kon uitbollen.
Na mijn lunchstop trok ik nog eens de volledige kit aan voor de laatste 20 Km en een goed half uur stevige regen. Bij het naderen van Christchurch begon het stilletjes aan weer op te klaren maar daar kreeg ik dan nog even wat wind op de kop om het volledig te maken.
Daarmee zit mijn tour rond het Zuid Eiland erop. Ik fietste ruim 3.500 kilometer in 49 ritten. Dat is iets meer dan ik op voorhand begroot had, vanwege mijn lange omleiding halfweg dus. Ik wandelde ook 155 geregistreerde kilometers.
Nieuw Zeeland is een prachtig land om te fietsen maar het is niet erg fietsvriendelijk, toch niet voor wie op de weg fietst. Er is niets echt plaats op de weg voor fietsers, het verkeer gaat dikwijls snel en er wordt vaak ingehaald zonder te vertragen of echt uit te wijken. Af en toe is het daarbij toch wel eens behoorlijk oncomfortabel. Toch rijden er hier ook fietstoeristen rond, met name vandaag zag ik er ondanks de regen toch een twintigtal. Men gaat hier echter veel meer voor het mountainbiken. Daarvoor zijn er veel “trails” aangelegd, dat zijn dan (gravel-)paden en soms goed voor meerdaagse fietstochten. Voor sommige stukken lopen die dan gewoon langs de weg maar de gemiddelde Nieuw Zeelander die niet met de koersfiets rijdt, ook deze met een gewone fiets dus, geeft toch de voorkeur aan die trails boven de weg.
Wat het weer betreft mag ik eigenlijk niet echt veel klagen. Ik heb natuurlijk wel een aantal regendagen gehad maar dat is logisch als je 2 maanden gaat fietsen in Nieuw Zeeland. Wel heb ik boven gemiddeld wind gehad, Nieuw Zeeland staat als eiland ook wel bekend als vrij winderig maar het was dit jaar toch wat meer dan gewoonlijk. En ik heb dus natuurlijk ook wel wat geleden door de regen die eerder viel, en ook nog viel op een aantal plaatsen terwijl ik op drogere plaatsen fietste, en die me dus een stuk van de westkust kostte.
Alles samen ben ik echter heel tevreden over mijn tocht.

https://www.strava.com/activities/3006621885

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s