Tapawera – Motueka 56 Km

Vandaag was alweer een zalige fietsdag. Ik vertrok weer in korte mouwen en deze keer met meer succes, de hele dag in het kort 🙂 . En bovendien schijnt het weerbericht te zeggen dat het nog even zo verder gaat, de zomer lijkt dan toch aangekomen in Nieuw Zeeland 🙂 .
Gisteren tijdens mijn bezoek aan het “centrum” heb ik vastgesteld dat de streek, met een beetje goede wil, enigszins verbonden met thuis in de Westhoek. In het begin van vorige eeuw was in Tapawera een militair trainingsterrein voor de vrijwilligers van het Territoriaal Leger en in 1914 werd dat uitgebreid naar een opleidingskamp voor vrijwilligers om te gaan vechten in de Grote Oorlog. Dit was dus het beginpunt van een grote reis die voor velen eindigde in Noord Afrika, Turkije (Gallipoli) of dus bij ons in Vlaanderen/Noord Frankrijk. Ik dacht onderweg overigens ergens gelezen te hebben dat, het toen nog veel dunner bevolkte, Nieuw Zeeland in de Eerste Wereldoorlog zowat een kwart van zijn bevolking verloor. Vandaar dat het hier zo ver van de slagvelden nog zeker zo veel speelt als bij ons zelf.
Vandaag ging het verder naar zee en dus verder dalend maar er lang nog wel één stevig bultje in de weg, een kleine Rodeberg. Ik kon verderop nog een verbintenis met onze Westhoek vaststellen, ik reed door de hopstreek van Nieuw Zeeland. Later kwamen er ook veel fruitgaarden bij. Ik zag vandaag de eerste kiwi’s, de soort die aan bomen groeit dus en niet deze die op 2 poten loopt. Die zijn trouwens vooral ’s nachts actief en ik slaap dan.
Doordat het vandaag weer een korter ritje was, dat bovendien bergaf ging, was ik wel heel erg vroeg op bestemming. Ik ben dan maar eerst even wat rond gereden en langs zee gepasseerd. Niet dat de kust hier bijzonder boeiend is, het interessantste is een wrak dat stilaan ligt te roesten.
Even voor Motueka kwam ik overigens, zeer waarschijnlijk, George Bennett tegen. Het was een renner in vol Jumbo – Visma ornaat op een tijdritfiets en Bennett is van Nelson, mijn volgende stopplaats hier weer 50 Km verder. Ondanks zijn tijdritpositie groette hij me trouwens vriendelijk.

https://www.strava.com/activities/2966681548

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s