Rakaia Gorge – Arthur’s Pass 101 Km

Vandaag was eigenlijk best verschrikkelijk te noemen. Het begon al voor het opstaan toen ik buiten een forse wind hoorde blazen. Verder koos ik vandaag voor een gravel route, niet mijn favoriete terrein maar het alternatief was 40 Km langer en dat leek me ook geen goed idee. Het begon al direct bij de start met een zware gravelstrook van 5 Km waarvan de eerste helft ook nog stevig omhoog ging. Onder de gravel zaten dan ook nog stevige wasbord ribbels. Daarna kreeg ik een asfaltstrook van 16 Km maar het bleef ploeteren, op en af tegen die stevige wind. Na die 16 Km ging het terug over op gravel voor de volgende 18 Km, nog steeds dikwijls zwaar maar gelukkig zaten er ook beter berijdbare stukken tussen. Ik werd ook nog even opgehouden door een schapenverplaatsing. En een stuk verder kwam ik een viertal KTM’ers tegen die zich op deze zondag amuseerden op het gravel. Na die 18 Km was het verschrikkelijkste achter de rug, bijna 4 uur had ik gedaan over die 39 Km. Ik had op dat moment een fietsgemiddelde van goed 11 KmH. Gelukkig kon ik kort daarna een koffiepauze nemen. Veel is er niet op deze route maar een espressomachine op batterijen voldoet.
Het ergste was dus achter de rug maar het bleef toch erg zwaar, met dikwijls stevig klimmen en nog steeds die wind op de kop. Natuurlijk kan je je wel aan een beetje klimwerk verwachten als je einddoel een Pass is maar het was vooral die wind die de doodsteek was, zelfs in de afdalingen moest ik dikwijls op “de kleine plateau” bijtrappen om vooruit te komen. Bij Castle Rock stopte ik voor een kleine pauze met een snackje, uit eigen voorraad want er was op de route niets te krijgen. Ik stripte er ook, de zon was ondertussen volledig doorgebroken en de lange broek en mouwen werden er echt teveel aan. De “gewone” toeristen maken hier een kleine wandeling rond de rotsen maar dat heb ik aan me voorbij laten gaan, voor mij volstond een afstandsfoto.
De rit van vandaag was ongetwijfeld de zwaarste van de reis tot dusver, ruim 7 uur in het zadel voor goed 100 Km. Eerder dit jaar deed ik, weliswaar in andere omstandigheden, de dubbele afstand in dezelfde tijd 🙂 . Toch was vandaag, hoewel ik hem dus verschrikkelijk noemde, ook weer fantastisch. De omgeving is telkens toch weer schitterend. Morgen wordt alvast een stuk makkelijker want dan gaat het bergaf naar de kust en daarna volgt nog eens een rustdag.

https://www.strava.com/activities/2952143211

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s