La Chapelle … – Le Sappey-en-Chartreuse 82 Km

Ik heb gisteren de hele dag met mijn trainingsvest aan gelopen. Wanneer ik niet fiets probeer ik namelijk zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken en gisteren was het in de schaduw met een noorderwindje best koel. Toen de zon achter de bergen verdween, en het dus overal schaduw was, werd het zelfs redelijk fris. Heel erg fris werd het vanmorgen bij het op staan onder een open hemel. Ik had zelfs voor het eerst sinds lang weer condensatie op mijn tent, wat betekent dat je je tent nat inpakt terwijl het toch niet geregend heeft. Bij het terug opstellen op de nieuwe plaats droogt dat echter snel. Je zou ook kunnen zeggen van wat later te beginnen en de zon de kans te geven om je tentje te drogen voor het inpakken maar zo zit ik niet in elkaar vrees ik. Bovendien zou ik ook het magische spel van de nevel in de vallei vanmorgen gemist hebben en dat alleen was het al waard om een nat tentje in te pakken.
Ik heb overwogen om vanwege de koude met mijn regenjasje te vertrekken vanmorgen, dat is het item met lange mouwen dat best bereikbaar en terug inpakbaar is. Ik besloot het niet te doen maar mijn hesje ging wel gewoon terug aan als extra laagje. Het begon vanmorgen echter met dalen in de schaduw en na een kilometertje, of zoiets, ging het regenjasje toch aan voor een half uurtje ofzo. Ondertussen was ik ook alweer wat aan het klimmen. Na 20 Km ging het, na een korte afdaling, verder omhoog door een prachtige kloof, de Gorges de la Bourne, waarvan ik de schoonheid niet half kan tonen vanwege lichtinval en omdat je zelfs met een fiets niet zomaar overal kan stoppen. Na de Gorges kwam ik schijnbaar in een brede vallei maar aangezien ik omhoog gegaan was door de kloof was het eerder een plateau. Aan het einde ging het door een andere Gorges, d’Engins, wat naar beneden en daarna volgde een erg mooie en lange afdaling richting Grenoble. Ik omzeilde Grenoble via St-Égrève maar kwam daarvoor wel even in de problemen. De brug die ik wilde nemen was verboden voor fietsers. Gelukkig kon ik op het schermpje van mijn GPS zien dat er even verder een straatje was dat ook die richting uitging en dat mogelijk verder liep als fietspad, wat inderdaad zo bleek te zijn. Een wegwijzertje zou hier nuttig geweest zijn. Aan de overkant was het ook nog even complex voor de fietser maar het stuk waar ik het meest voor vreesde, de juiste route vinden in St-Martin, ging wonderlijk vlot. Grenoble, en omgeving, is prachtig gelegen tussen de bergen maar dat betekent natuurlijk wel dat je moet klimmen om er weg te geraken en dat heb ik dus geweten. Het begon met de Col de Clemencière, goed voor 5 Km stevig klimmen. Om daarna, na een korte afdaling, verder bergop te gaan naar de Col de Palaquit, goed voor nog eens 7 Km écht stevig klimmen. Die 14 Km, met dat afdalingetje ertussen, zijn ongetwijfeld de zwaarste geweest die ik deze trip al deed. Ik sta niet echt bekend als een zwaar zweter maar naar het einde van de Col de Palaquit toe liep het gewoon van mijn lijf. Zelfs op de warmste dagen heb ik niet gezweet zoals vandaag op die klim, waar het ondertussen ook al lang niet koud meer was natuurlijk. Gaf mijn GPS bij vertrek nog 8° dan ging het in de namiddag tot 37°. Mijn GPS is natuurlijk geen geijkte thermometer maar geeft eerder de gevoelstemperatuur weer. Die 37 was ook beneden in de vallei maar op de klim ging het toch ook nog richting 30°.
De Vercors was dikwijls lastig maar wel altijd prachtig, een absolute meevaller en een goede beslissing om langs deze richting te komen. Ondertussen ben ik tijdens de laatste klim het Parc de Chartreuse in gereden, ook geen gebied dat bekend staat voor zijn vlakke omgeving geloof ik 🙂 . Het begin was alvast zeer stevig.

https://www.strava.com/activities/2581382392

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s