Marseille

De jeugdherbergen in Frankrijk hebben wel een beetje de aansluiting met de 21ste eeuw gemist. Dat ik gisteren op verplaatsing moest om te gaan wassen was nog zo’n probleem niet, het was ook niet te ver. Dat ze geen gastenkeukentje hebben, enkel een microgolf, is ook geen probleem, in Gent is het trouwens ook zo. Ik ben dan maar in de omgeving een burger met friet gaan eten, goede frieten overigens. In Brest hadden ze trouwens wel een wasmachine en een keuken. Maar dat er maar één stopcontact is op een kamer dat is niet meer van deze tijd, iedereen heeft wel telefoons en dergelijke om op te laden. In Brest waren er twee op de kamer, in aangepaste herbergen overal te wereld, of in Europa toch, heeft zowat ieder bed zijn eigen leeslamp met usb oplaadpunt. Ook wc en douche op de gang is toch eerder een zeldzaamheid aan het worden in de meeste herbergen.
Marseille was dan toch wel een bezoekje waard. Ik liet vandaag mijn fiets staan en ging met bus en metro naar het centrum. Je hebt er enerzijds grote art deco gebouwen langs de grote straten, waar sommige steden zoals Riga in Letland hun reputatie op bouwen, en anderzijds de kleine steegjes op de heuvels. En dat alles rond de oude haven die nu toch vooral een jachthaven geworden is met rondom vooral allerhande restaurantjes. Ik koos vanmiddag voor verse sardientjes met een slaatje en frietjes, franse frietjes deze keer maar toch ook niet slecht. De verse sardientjes waren trouwens ook erg lekker, eens wat anders dan deze uit blik. Voor vanavond heb ik nog een slaatje uit blik en een microgolf maaltijd. Afsluiten doe ik waarschijnlijk met een paar Chouffe’s, zoals gisteren al.
Verder ben ik druk bezig geweest met de terugkeer. Zoals in die andere Tour zie het er naar uit dat het zwaarste in het slot zal zitten. Het is mijn bedoeling om in het oosten te blijven en zo richting Luxemburg, het land, te rijden en het lijkt me dat daarvoor alleen maar zware opties bestaan.
Overigens om te eindigen: het is wreed warm in Marseille.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s