Péronne – Albert 59 Km

Zo mooi en warm het gisteren was, zo kil en grijs was het vanmorgen. In de voormiddag kwamen er wel mooie opklaringen maar op de middag zag ik in de verte buien vallen en deed ik alvast mijn schoenovertrekken aan. De buien trokken echter voorbij en een eind verder mochten de overtrekken terug uit. Net bij het binnenrijden van Albert viel er dan toch wat regen maar toen ik uiteindelijk op de camping aankwam stopte het alweer en klaarde terug op.
Ik deed vandaag de “Circuit du Souvenir”, een bepijlde route van Péronne naar Albert. Ik had er gisteren tijdens mijn wandeling al een pijl van gezien, het leek me dus best om daarlangs te beginnen. Veel follow-up van deze pijl was er echter schijnbaar niet want ik zag er geen meer. Pas toen ik me door de woonwijken naar de vermoedelijke richting werkte zag ik bij het buitenrijden van de stad terug een aanduiding. Het zou echter niet de enige misser blijven, af en toe liet de bewegwijzering toch wat te weten over. Eigenlijk hebben we in eigen streek natuurlijk begraafplaatsen en memorials genoeg maar ik wou toch eens langs deze van de Somme passeren. Ik kwam langs Britten, Australiers, Nieuw Zeelanders, Canadezen, Zuid Afrikanen, Fransen en Duitsers. Bij de Zuid Afrikaanse Memorial was ook een museumtje. Ik realiseerde me tot dan nooit dat bij het begin wan de oorlog een groot deel van Zuid Afrika in Duitse handen was. De begraafplaats bij het monument van Thiepval is opvallend, de helft Frans en de helft Brits en allemaal onbekend.
Kort na mij kwam op de camping een Engelsman op een scooter aan. Hij kwam uit België, vermoedelijk Ieper maar ik heb het hem niet gevraagd, en had een eindje terug een stevige bui gehad. Soms moet het een beetje meevallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s