Flam

Vandaag op uitstap geweest vanuit onze aanleghaven Flam. Het weer wou weer niet echt mee, met veel grijs en af en toe wat motsneeuw, maar anderzijds had het ook weer een stuk erger kunnen zijn. We kregen uiteindelijk ook weer mooie opklaringen tussendoor.
We waren de vroege vertrekkers, vertrek om 7u10, wat ook een vroeg ontbijt en later een erg vroege lunch betekende. Eerst ging het met de bus richting Voss. Op zich stelt het stadje niet zo veel voor maar het is wel mooi gelegen langs een meer en heeft het oudste stenen kerkje van Noorwegen. Het was voor mij in het verleden ook al enkele keren een aangename halteplaats, in de tegen het meer gelegen jeugdherberg. Vandaag hadden we eerst een 3 kwartier tijd om even rond te kijken, ruim voldoende, voor we om 10 uur al gingen lunchen om op tijd klaar te zijn voor de trein van 11u20. Eerst ging het met de reguliere trein naar Myrdal, waar we overstapten op de meer toeristische Flambana terug naar Flam. De Flambana is een mooie treinrit en een technisch een pareltje. Over een afstand van 20 Km zakt ze van 865 meter naar zeeniveau. Daarvoor zijn ook een aantal tunnels nodig, waarvan er ééntje in de berg een bocht van 180° maakt. Als je dan bedenkt dat ze bijna 100 jaar geleden werd aangelegd en de tunnels grotendeels met de hand werden uitgekapt, dan betekent dat toch wel iets. Maar om het nu de mooiste treinrit ter wereld te noemen is misschien toch wat overdreven.
Onderweg stond de uitstap ook een beetje in het teken van de watervallen, zowel tijdens de busrit als de Flambana.
Alles samen was het zeker weer een goed geslaagde dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s